Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w sosie śmietanowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszek 1 kg
cukru kryształu 1 szklanka
wody 2 szklanki
masła 1 łyżka
wanilii 1/2 laski
mąki pszennej 1 łyzka
śmietany 18% 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w sosie śmietanowym

Gruszki umyć, osuszyć i delikatnie obrać ze skórki. Każdą gruszkę przekroić na połowę, usunąć ziarna i obgotować w syropie (zagotować dwie szklanki wody z cukrem). Wymieszać śmietanę z mąką kukurydzianą i startą wanilią . Gdy gruszki będą miękkie należy je wyjąć. Syrop przestudzić, dodać do niego masło i śmietanę, zagotować. Połówki gruszek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na kilka minut, aby na sosie uformowała się rumiana skórka. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GGABI 17.09.2011 20:06
nie jadłam
pioge7 21.12.2010 19:36
super
pioge7 21.12.2010 19:36
super
buksiak12 12.09.2010 17:39
pyszności
buksiak12 12.09.2010 17:39
pyszności
buksiak12 12.09.2010 17:39
pyszności
Dorota71 12.09.2010 17:24
super
Dorota71 12.09.2010 17:24
super
Emilia22 12.09.2010 17:10
ciekawy przepis
Emilia22 12.09.2010 17:10
ciekawy przepis
Emilia22 12.09.2010 17:10
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak