Gruszki w sosie śmietanowym

Gruszki w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszek

    1 kg
  • cukru kryształu

    1 szklanka
  • wody

    2 szklanki
  • masła

    1 łyżka
  • wanilii

    1/2 laski
  • mąki pszennej

    1 łyzka
  • śmietany 18%

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki umyć, osuszyć i delikatnie obrać ze skórki. Każdą gruszkę przekroić na połowę, usunąć ziarna i obgotować w syropie (zagotować dwie szklanki wody z cukrem). Wymieszać śmietanę z mąką kukurydzianą i startą wanilią . Gdy gruszki będą miękkie należy je wyjąć. Syrop przestudzić, dodać do niego masło i śmietanę, zagotować. Połówki gruszek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na kilka minut, aby na sosie uformowała się rumiana skórka. Podawać gorące.

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

GGABI

17.09.2011 20:06
nie jadłam

pioge7

21.12.2010 19:36
super

pioge7

21.12.2010 19:36
super

buksiak12

12.09.2010 17:39
pyszności

buksiak12

12.09.2010 17:39
pyszności

buksiak12

12.09.2010 17:39
pyszności

Dorota71

12.09.2010 17:24
super

Dorota71

12.09.2010 17:24
super

Emilia22

12.09.2010 17:10
ciekawy przepis

Emilia22

12.09.2010 17:10
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat