Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/3 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej 2/3 szkl
jaja 4 szt
migdały posiekane 1 garść
rodzynki 1 garść
marchew tarta 2 szkl
serek kremowy śmietankowy 300 g
cukier puder 1 szkl
goździki mielone 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, przyprawy, sodę, proszek i cukier połączyć w misce. W drugiej misce połączyć roztrzepane jajka z olejem. Mikserem wymieszać obie miski, dodać bakalie ze startą marchewkę i wymieszać łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w formie, następnie przekrawamy je na pół. Serek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Większą część wykładamy na środek ciasta, resztą dekorujemy wierzch wraz z migdałami.
W tym przepisie można użyć jakiekolwiek bakalie np. orzechy włoskie, ananas, morele, na co tylko mamy ochotę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 17.05.2013 09:58
wygląda bardzo apetycznie :)
Silver Teaspoon 20.11.2012 18:20
pycha
Sylwia26 20.11.2012 17:14
ochota naszła na kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak