Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze na 4 sposoby

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka krupczatka 300 gramów
mleko ciepłe 0,5 szklanki
jaja 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
masło 4 dag
cebula 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Cynamon cały Prymat 0,5 łyżeczki
mak 0,5 łyżeczki
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
boczek 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze na 4 sposoby

Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę maki i dwie łyżki mleka. Zostawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta: Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Do mąki dodać rozczyn, mleko z masłem, sól i jajo. Wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.

Przygotowanie farszu: Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i usmażyć na oleju.

Przygotowanie cebularzy: Ciasto podzielić na 8-10 placków. Spłaszczyć i posmarować rozmąconym jajem. Na każdy placek położyć część cebuli. Dwa placki posypać makiem, inne kminkiem, majerankiem, a na ostatnie położyć boczek.

Piec w 200 stopniach, aż się zrumienią (około 30 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 10.12.2012 22:47
pomyslowe
babajaga1969 21.11.2012 21:25
kuszące do zjedzenia :))
GOSIA18 20.11.2012 12:01
super pyszności
annagebalska 20.11.2012 11:34
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak