Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica biszkoptowo twarogowa
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, żółtka, budyń, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 24 x28 cm. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w 180*C. Upieczone ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na 8 równych pasków.
MASA TWAROGOWA:
Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy twaróg, mąkę, rodzynki (te największe kroimy na pół)i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej delikatnie mieszając, aby zachować puszystość. Tą samą blaszkę (tylko umytą), w której piekł się biszkopt smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Układamy 4 paski biszkoptu. Zachowujemy przy tym ok. 2 cm odległości pomiędzy paskami. Przerwy między paskami wypełniamy połową masy twarogowej. Masę przykrywamy pozostałymi 4 paskami. a wolne miejsca ponownie wypełniamy resztą masy. W ten sposób powstanie "szachownica". Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C i pieczemy 45 minut.
Ciasto udekorowałam polewą czekoladową, posypałam kolorową posypką i pociętą w paseczki kolorową galaretką.