Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szachownica biszkoptowo twarogowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
budyń waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
woda 4 łyżki
twaróg 1 kg
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 4 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
dekoracja
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
rodzynki 1/2 (duże)

Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica biszkoptowo twarogowa

CIASTO CIEMNE:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, żółtka, budyń, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 24 x28 cm. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w 180*C. Upieczone ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na 8 równych pasków.
MASA TWAROGOWA:
Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy twaróg, mąkę, rodzynki (te największe kroimy na pół)i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej delikatnie mieszając, aby zachować puszystość. Tą samą blaszkę (tylko umytą), w której piekł się biszkopt smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Układamy 4 paski biszkoptu. Zachowujemy przy tym ok. 2 cm odległości pomiędzy paskami. Przerwy między paskami wypełniamy połową masy twarogowej. Masę przykrywamy pozostałymi 4 paskami. a wolne miejsca ponownie wypełniamy resztą masy. W ten sposób powstanie "szachownica". Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C i pieczemy 45 minut.
Ciasto udekorowałam polewą czekoladową, posypałam kolorową posypką i pociętą w paseczki kolorową galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 16.09.2013 14:24
Choć fotka mało wyraźna widać wyjątkowość tego ciasta. Faktycznie prezentuje się rewelacyjnie, a przy tym jest pyszne - szkoda, że takie pracochłonne no ale myślę, że zdecydowanie warto.... :)
Pietruszka 04.04.2013 22:22
fajne ciasto tylko pracochłonne
ONY_za_kare 16.02.2013 09:27
musi być pycha!
Dorian 08.12.2012 23:28
super wyglada
reniatka 03.12.2012 09:44
świetna ta szachownica
Bernadeta1 01.12.2012 01:03
wygląda super i tak też smakuje
Poison1988 21.11.2012 18:05
pięknie wygląda :) od lat zabieram się za zrobienie szachownicy ale lenistwo jak do tej pory wygrywa ;p
babajaga1969 21.11.2012 17:05
pięknie wygląda :)) i musi być smaczny
pierniczkowo 21.11.2012 10:32
Uważam, że lepszy przepis ze zdjęciem, choćby małym, niż bez. Nie ja daję ujemne łapki, dawno już z takich zabaw wyrosłam. Szkoda, że nie ma takiej opcji, żeby można było zobaczyć od kogo dostaje się minusy, może wtedy nikt by się nie czepiał. A tak poza tym to odkąd jestem na DS to jeszcze nikomu nie zdarzyło mi się dać minusa - nie jesteśmy przecież w szkole:)
Henryka2 20.11.2012 20:21
Widzę,że krytyczną uwagę nie o wypieku a o wielkości zdjęć na gotujmy.pl też skwitowałas ujemnymi łapkami.Dla mnie osoba tak się zachowująca nie jest wiarygodna jako autor przepisów i bloger.Cywilizowani ludzie potrafią dyskutować a nie bawić się łapkami i minusami jak dzieci.
Cukiereczek13 20.11.2012 11:31
lubię to ciacho :)
SmacznaPyza 20.11.2012 11:15
mniejszego zdjęcia nie dało się dodać?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak