Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki pod pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 4 sztuki
czosnek 2-3 ząbki
majonez 1 słoiczek
szczypior 1 pęczek
pieprz szczypta
sól do smaku
jogurt 1 pojemnik
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki pod pierzynką

Sałatka najlepiej wygląda w przezroczystym półmisku.


Zaczynamy od przygotowania sosu - pierzynki.
Mieszamy jogurt/śmietanę z majonezem, w stosunku 1:1, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięty czosnek , dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Pomidorki kroimy w plastry, układamy na dnie półmiska, doprawiamy ulubionymi przyprawami (ja bardzo często przywożę z Niemiec przyprawę 'Tomaten mozzarella' idealnie się do tego nadaje!). Tak przyrządzone pomidory pokrywamy naszą pierzynką. Szczypiorek płuczemy, siekamy i obsypujemy pierzynkę. Nie zapominajmy o żółtym serze (wg mnie nie ma znaczenia rodzaj, po prostu dodajemy swój ulubiony), pokrywamy nim szczypiorek - jest to górna warstwa naszej sałatki, dodatkowo można przystroić listkami pietruszki lub bazylii. Wstawiamy do lodówki na 1-2h przed podaniem.


Smacznego !!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 19.11.2012 14:31
pycha
Cukiereczek13 19.11.2012 14:24
uwielbiam pomidorki w każdej odsłonie ;)
medi 19.11.2012 14:23
Super,jadłam kiedyś taką sałatkę,bardzo mi smakowała,dobra do potraw z grilla:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak