Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zapiekanka z cukinią , szynką i beszamelem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt dużych
cukinia 1 szt
marchew 1 szt
cebula czerwona 2 szt
szynka 10 plastrów
mąka 2 łyżka
masło 2 łyżka
mleko 500 ml /Ok
pietruszka zielona 3 łyzka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z cukinią , szynką i beszamelem

Danie proste i łatwe;
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki
Marchew ścieramy na grubych oczkach .
Cebulka w piórka .Cukinię obieraczką do warzyw starłam w cienkie paski
szynkę również w paseczki .
Na patelni topimy masło,dodajemy mąką i zasmażamy chwilkę ,wlewamy mleko ,aż uzyskamy sos o konsystencji śmietany ,doprawiamy .
W naczyniu żaroodpornym na dno wlewamy część sosu , na to warstwami układamy warzywa doprawiajac tylko solą i pieprzem , na samą górę dajemy sos i pieczemy ok 50 min w tem. 180st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 18.11.2012 17:37
Oj tak żywność droga ,staram się nie wyrzucać i wykorzystywać wszystko :)
Aleksandra15 18.11.2012 16:43
Bardzo fajny pomysł na resztki z lodówki, wykorzystam następnym razem ;-)
Anna133 18.11.2012 14:26
TO był dzień sprzątania lodówki , co w niej znalazłam to dodałam ,a beszamel zawsze dopełni całości :)
mikrusiak 18.11.2012 14:17
fajny pomysł...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak