Klopsiki Eli w ogórkowym sosie

Klopsiki Eli w ogórkowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe lub wieprzowe

    70 dkg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek świeży-może być więcej

    2 ząbki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

    głęboki
  • maechewka

    30 dkg
  • masło

    1 duża łyżka
  • mąka pszenna

    ile się wgniecie do masła nie może być twarde
  • koperek

    1 pęczek
  • śmietana kremowa 30%

    200 ml
  • bułka tarta

    1-2 łyżki
  • ogorki gruntowe

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą,czosnkiem,solą,pieprzem,jajkami(gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej),uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na oleju w małym rondlu z obu stron(olej powinien sięgać do połowy klopsików)na rumiano.Olej ze smażenia klopsików przelać do brytfanny(ilość według uznania),dodać pokrojoną w kostkę marchew i podsmażyć.Do marchwi dodać pokrojone w kostkę ogórki(obrane i pozbawione nasion-młode ogórki kroić ze skórką)podsmażyć i gotować do miękkości,dodać klopsiki,pokrojony koperek,małe kulki zrobione z masła i mąki(zagęszczą sos zamiast zasmażki) i śmietanę,doprawić solą,pieprzem i chwilę pogotować.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pacia

10.02.2012 12:17
super-tez muszę spróbować:)

Ewa104

28.06.2011 22:20
Ze świeżymi ogórkami nie robiłam sosu.Fajny pomysł,zabieram do ulubionych,Dzięki,Eli!

MAR3STA

07.11.2010 22:13
świetnie wyglądają

oliwkowa

21.10.2010 20:58
polecam przepis

oliwkowa

21.10.2010 20:58
polecam przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat