Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe z lukrem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cynamon 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 2 szklanki
margaryna 25+10 dag
jaja 4 sztuki
dynia 70 dag
orzechy włoskie 1/2 szklanki
cukier puder 1,5 szklanki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe z lukrem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski wraz z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól i mieszamy.
Krok 1 - Dyniowe z lukrem foto
2
Margarynę( musi być bardzo miękka) miksujemy z całymi jajami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pure z dyni( dynię ścieramy na drobnej tarce), a następnie dodajemy partiami mąkę delikatnie mieszając. Nie przejmujmy się, jeśli masa nam się trochę zważy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy.
Krok 2 - Dyniowe z lukrem foto
3
Masę przekładamy do blaszki i pieczemy przez około godzinę w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Dyniowe z lukrem foto
4
Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy taki niby lukier- margarynę( 10 dag) rozpuszczamy i podgrzewamy przez około 5 minut, następnie przelewamy do miski, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy dodając mleko. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Rozsmarowujemy go na cieście. Odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 4 - Dyniowe z lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 26.07.2014 14:06
smaczne ciasto
Seba 21.05.2013 07:56
bardzo fajne
IlonaAlbertos 02.12.2012 23:44
Misiu, ja również się bałam, ale chyba nie było czego ;)
Iwusia 01.12.2012 23:44
wyszło wspaniale
Anna133 27.11.2012 18:14
bardzo ciekawy przepis
rjustysia 27.11.2012 11:10
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
IKrakowianka 20.11.2012 16:17
rewelacja!
misia53 19.11.2012 11:13
Tak patrzę i zjadłabym z obrazka Twoje ciasteczko jednak jakoś boję się sama z dynią popracować.....
Katarzyna/kate1980 18.11.2012 21:18
ślicznie wygląda
mufinka79 18.11.2012 17:54
Pyszne, tylko lukru tak dużoooo... Pycha :)
Poison1988 18.11.2012 11:21
pyszne!
cukiereczek 18.11.2012 08:30
super
Mysiunia 18.11.2012 08:26
kuszący przepis :)
Monika-twin 18.11.2012 06:18
łatwe i fajne, bardzo lubie z dynią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak