Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w sosie ziołowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia świeża 2-3 łyżki
rzeżuchy 3-4 łyżki
mąki 1 łyżka
masła 1 łyżka
śmietany 1 szkl
ząbki czosnku 2-3
Sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku
estragon 2 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
jajko
Do dekoracji:
sałata liście

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w sosie ziołowym

Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek zimnej wody. Mieszając odstawić, a następnie dodać czosnek rozdrobniony i roztarty z solą oraz posiekane zioła. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Jajka ugotować na twardo (gotować nie dłużej niż 10 minut, bo żółtka będą mieć siwe obwódki). Tuż po ugotowaniu zahartować zimną wodą, aby łatwo odchodziły skorupki. Obrać, przekroić na połówki, ułożyć na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty i polać sosem.

Tak przygotowany sos można podawać również z innymi potrawami z jaj, a także z daniami mącznymi, kaszami oraz fasolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak