Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obłędnie różowy chłodnik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 500 ml
buraki 4 małe sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sok z limetki 1/2 sztuki
maliny świeże 1 garstka
jogurt naturalny 125 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Obłędnie różowy chłodnik

(zmodyfikowany przepis z "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson)

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Każdy z buraków owiń w folię aluminiową (świecącą stroną do środka) i piecz około 1 godzinę (czas się wydłuża nawet do 2 godzin w przypadku dużych buraków). Po upieczeniu odwiń je z folii, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.

Do blendera wrzuć buraki, dodaj kolendrę, kmin, sok z limonki, maliny i miksuj dolewając stopniowo wystudzony bulion. Dopraw solą oraz pieprzem i włóż do niego przekrojoną dymkę. Włóż do lodówki.

Przed podaniem wyłóż dymkę i zmiksuj chłodnik z jogurtem naturalnym. Podaj dekorując malinami i dymką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 15.11.2012 12:22
Cudowny! Jestem pod wrażaniem ;-)
Cukiereczek13 14.11.2012 21:16
wspaniały kolor ;) musi być pyszny :)
-Natka- 14.11.2012 20:05
kolor tego chłodniczka zachwyca! :)
Lemon 14.11.2012 19:45
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak