Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
ryż 1 torebka
jajko 2 sztuki
kapusta włoska 1/4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (ale uważajcie, aby nie rozgotować, może być ugotowany na półtwardo) i studzimy.
Kapustę drobno szatkujemy, przelewamy wrzątkiem. Studzimy.
W dużej misce wyrabiamy rękę: mięso, ryż, kapustę, cebulę pokrojona w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Wbijamy do masy jajka i jeśli mamy za rzadką masę dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Formujemy pulpety, obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na patelni z oliwą .
Przekładamy do naczynia ceramicznego albo żaroodpornego i zalewamy sosem.
Wykonanie sosu:
Składniki na sos:
1/2 litra wody
1/2 litra passaty pomidorowej
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku i zalewamy nasze "pulpety".
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 14.11.2012 15:40
super
angelika14 14.11.2012 15:23
uwielbiam gołąbki pod każdą postacią
Miki 14.11.2012 15:18
mniam
Silver Teaspoon 14.11.2012 15:16
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak