Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czysty barszcz czerwony do krokietów, pasztecików lub uszek

5.0
(85)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klarowny barszcz czerwony z dużą ilością majeranku, nieco pikantny za sprawą pieprzu. Wprost idealny do uszek, krokietów lub pasztecików. Jeśli zamierzacie przygotować go na Wigilię, zrezygnujcie z mięsnego wywaru na rzecz warzywnego!

Składniki:

skrzydełka kurczaka 0,5 kilograma
buraki 800 gramów
włoszczyzna 1 pęczek
sok z cytryny z 1 sztuki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
woda 2,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier do smaku
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Czysty barszcz czerwony do krokietów, pasztecików lub uszek

Barszcz czerwony najczęściej przygotowujemy na specjalne okazje: imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi oraz na święta. Jest to smaczna zupa, która dzięki majerankowi nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 

Koniecznie sprawdź przepis, jeśli chcesz wiedzieć:

  • Jak zrobić wywar?
  • Jak ugotować barszczyk z czerwonych buraków?
  • Jakie przyprawy dodać do barszczu czerwonego?
  • Co zrobić z buraków z barszczu czerwonego?

 

 

1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj w łupinkach na półtwardo.

2. Skrzydełka umyj, włóż do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz łyżką zebraną na wierzchu pianę (jeśli chcesz przygotować bezmięsny barszcz, pomiń ten krok).

3. Dodaj obraną włoszczyznę (marchew, pietruszka, por, seler) oraz cebulę w całości.

4. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. 

5. Przestudzone buraki obierz z łupinek i pokrój na dwucentymetrowe plastry, dodaj do gotującego się bulionu.

6. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj roztarty w dłoniach majeranek.

7. Wyjmij warzywa i skrzydełka z barszczu. Dopraw całość do smaku czosnkiem, cukrem, sokiem z cytryny i solą.

Gotowy barszcz podawaj z krokietami, uszkami lub pasztecikami.

Z ugotowanych buraków można zrobić np. kopytka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 12.09.2013 10:17
uwielbiam taki barszczyk z krokietem
dorotka0000025 22.04.2013 14:27
bardzo taki lubie
gacopierz23 23.01.2013 15:44
barszczyk do krokietów rewelacja
olkaaa 22.11.2012 09:23
uwielbiam barszcz
anemon 21.11.2012 08:59
Lubię taki prawdziwy barszcz. Twój ma piękny klarowny kolor.
mirosława4 15.11.2012 20:00
smakowity
MAR3STA 15.11.2012 19:04
super barszczyk
Łukasz15 15.11.2012 15:21
Wyśmienity barszczyk
Seba 15.11.2012 10:02
pycha
Krystyna32 15.11.2012 08:49
extra
Grazyna0211 14.11.2012 12:04
jest napisane w składnikach 2,5 litra wody
SmacznaPyza 14.11.2012 11:42
jaką ilością wody zalać skrzydełka żeby wywar nie był zbyt wodnisty?
Ada-Gaba 14.11.2012 07:25
bardzo lubię
adelajda 14.11.2012 07:24
lubię taki barszczyk !
emeslive 13.11.2012 23:03
Bardzo lubię prawdziwy barszcz czerwony! Doskonały przepis!
ziutula
ziutula 13.11.2012 22:36
dla mnie taki barszcz zawsze jest w domu, czasem porcje zamrażam, aby mieć na szybko do picia...
Pietruszka 13.11.2012 22:34
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak