Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
sól szczypta
jajko 1 sztuka
olej 1 łyzeczka
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
mięso mielone 60 kg
słonina 25 dag
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
schab pieczony 90 dag
sól do smaku
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Kroki postępowania

1
Ciasto;
mąke wysypujemy na stolnicę. dodajemy żółtko i podlewamy wodą. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na cześci, wałkujemy , wycinamy kółka kubkiem.
Krok 1 - Pierogi z mięsem foto
2
Mięso mielone smażymy na patelni . Następnie schab przekręcamy przez maszynkę, podobnie obraną cebulę oraz czosnek. Dodajemy stopioną , przekręconą słoninę. Łączymy z mięsem mielonym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Nakładamy łyżką porcję na każde wycięte kółko.
Krok 2 - Pierogi z mięsem foto
3
sklejamy boki ze sobą. Tak postępujemy z każdym "kółkiem". Następnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wrzuceniu musimy zamieszać by pierogi nam się nie posklejały. Podajemy najlepiej polane tłuszczem.
Krok 3 - Pierogi z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 04.05.2013 20:03
nie zywkle apetyczne, i ciasto super:)
TEtalicha 15.11.2012 14:03
Grubość placuszków? zawsze przed nałożeniem farszu rozciągam placek na pieróg więc jest cienkie, a farszu daję bardzo dużo. Chyba każdy ma prawo robić po swojemu. Zresztą jedni lubią cienkie ciasto, inni grube. Tak zwyczajnie... :)
TEtalicha 14.11.2012 11:04
1 mięso mielone drobiowe 2 maka pszenna 450 3 słonine krooimy w kostkę, i topimy na patelni 4 mięso wcale się nie rozwala- robiłam, jadłam i uważam , że jeest dobre
SmacznaPyza 14.11.2012 10:48
mięso mielone jakie? mąka też nie wiadomo jaka... ani słowa jak kroimy słoninę do stopienia - a może mielimy ją najpierw?
Henryka2 13.11.2012 21:49
ilka_86 czy cała Twoja rodzinka uwielbia rozwalający się farsz w pierogach? Czytaj przepis zanim skomentujesz.Schab jest mięsem bardzo suchym, upieczony jeszcze bardziej, mięso mielone usmażone jest równie suche, więc wyobraź sobie co z tego połączenia wyjdzie.Nie ma tu nic spajającego, np jajko, bułka tarta czy rosół. Do tego spójrz na zdjęcie i zobacz grubość tych placuszków.I jak tak sobie poczytasz i popatrzysz, skomentuj.Moim zdaniem, nie powinnaś wspierać swoim autorytetem takich przepisów.
ilka_86 13.11.2012 19:25
cała moja rodzinka je uwielbia
maciek7 13.11.2012 19:17
moje ulubione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak