Torcim miodowy

Torcim miodowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    15 dag
  • mąka

    35 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • jajka

    2 szt.
  • soda oczyszczona

    1 pełna łyżka
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść na noc, upiec 4 placki.Placki nasączyć. 1/2 l wodyzagotować z cukrem,wcisnąć sok z cytryny, dodać rumu lub araku. Mleko zagotować z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jajko rozetrzeć z mąką i 3 łyżkami cukru. Gotującym mlekiem zalać utartą masę, wymieszać i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając.Wystudzić. Masę ucierać w donicy dodawać po łyżce masła,sok z cytryny i zapach. Placki miodowe przełożyć i udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia53

08.12.2014 20:50
Ciasto: 15 dkg miodu 35 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 2 całe jajka 1 pełna łyżka sody orzechy Masa: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 25 dkg masła lub margaryny Poncz : 1/2 l wody 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny zapach rumowy lub arakowy

Wacław

05.09.2013 19:34
po prostu pychaaaaaa :-)

gusia1000

01.02.2013 00:04
lubię.

anemon

11.12.2011 10:18
Twój tort prezentuje się wspaniale.

smakoszek

20.09.2011 18:40
do tego ciasta nie daje się tłuszczu??

Ania67

24.07.2011 09:03
super

ben-ka

11.04.2011 10:42
a jakie ładne !!

barbara11561

08.04.2011 08:52
Bardzo dobre ciasto

kuklik

05.04.2011 16:42
wspaniałe

misia53

15.03.2011 10:27
Urwało składniki więc dodaję ,bo przepis jest warty wypróbowania: SKŁADNIKI: Ciasto: 15 dkg miodu 35 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 2 całe jajka 1 pełna łyżka sody orzechy Masa: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 25 dkg masła lub margaryny Poncz : 1/2 l wody 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny zapach rumowy lub arakowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat