Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza od Hamrocyka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 300 gram
brokuł 1/2 szt.
kiełbasa krakowska 150 gram
drożdże 50 gram
mąka 0,5 kg
suszone pomidory 1 łyżka
bazylia
oregano
sól
pieprz
olej 25 ml
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Czosnek suszony Prymat
oliwa 2 łyżki
oliwki 10 szt.
ser gouda 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy , kroimy na drobne kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Brokuła dokładnie myjemy i dzielimy na kawałki , sparzamy wrzątkiem.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Krok 1 - Pizza od Hamrocyka foto
2
Koncentrat pomidorowy , mieszamy z oliwą dodajemy suszone pomidory , bazylię , oregano , pieprz i sól dokładnie mieszamy.
W 200 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże , dodajemy szklankę mąki i szczyptę soli i cukru , dokładnie mieszamy.
Zostawiamy pod przykryciem pół godziny , następnie dodajemy pozostałą mąkę , łyżeczkę soli i olej .Wyrabiamy ciasto i znów odkładamy na kolejne pół godziny.
Krok 2 - Pizza od Hamrocyka foto
3
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę ja użyłam tej 36x36cm.wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy 1/4 startego sera.
Krok 3 - Pizza od Hamrocyka foto
4
Następnie na ciasto nakładamy pieczarki , czosnek, brokuła i cebulę
Krok 4 - Pizza od Hamrocyka foto
5
Na koniec kiełbasę pokrojoną w plastry i oliwki
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut
Krok 5 - Pizza od Hamrocyka foto
6
pizzę podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Krok 6 - Pizza od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 23.01.2013 13:26
smaczne
Patrycja25 13.11.2012 14:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak