Przepis i sposób przygotowania na: Śródziemnomorska sałatka z quinoa
Zamarynowane piersi pieczemy na patelni grillowej po ok. 5 - 6 minut z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone piersi kropimy w 0,5 cm kostkę.
2. Quinoa dokładnie płuczemy i ostawiamy na sicie aby odciekła. Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Następnie wsypujemy quinoa, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypujemy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Cebulę drobno siekamy. Papryki, ogórka i ser kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Do wystudzonej quinoa dodajemy pokrojone warzywa, pokruszony ser feta i kurczaka. Całość dokładnie mieszamy.
4. Z reszty oliwy, soku z cytryny, przypraw, zmiażdżonego czosnku, posiekanych: szczypiorku i pietruszki przygotowujemy sos. Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Po godzinie i ponownym wymieszaniu sałatka gotowa jest do podania.