Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z quinoa i awokado

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 175 g
suszone morele 25 g
awokado 2 sztuki
cebulka dymka 1 pęczek
migdały w płatkach 25 g
mielone nasiona kolendry 0,5 łyżeczki
kumin 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
oliwa 60 ml
sok z cytryny 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z quinoa i awokado

1. Z kolendry, kuminu, papryki, soku z cytryn i oliwy przygotować dressing. Odstawiać na pół godziny.
Morele i żurawinę zalać niewielką ilością gorącej wody. Odstawiać na pół godziny. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
2. Quinoa dokładnie opłukać i odstawić na sicie aby odciekła. Do rondla wlać 400ml osolonej wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać quinoa, zmniejszyć ogień, i gotować pod przykryciem przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypać na talerz i odstawić do ostygnięcia.
3. Morele i dymkę drobno posiekać. Awokado pokroić w kostkę.
4. Do wystudzonej quinoa dodać morele, żurawinę, dymkę i awokado. Wlać przygotowany wcześniej dressing i całość dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi migdałami i natychmiast podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 24.11.2012 15:10
super
rjustysia 23.11.2012 21:58
Quinoa jest fantastyczna do sałatek! Bardzo jestem ciekawa jak smakuje z suszonymi owocami jak żurawina i morele.
miroslawa 14.11.2012 06:07
super, kolejna fajna i ciekawa sałatka
Krakowianka 13.11.2012 11:20
apetyczna! bardzo mi sie podoba ten przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak