Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    0,5 szkl
  • mąka żytnia

    1 szkl
  • drożdże

    1/6 kostki
  • mąka pszenna

    1 kg
  • otręby pszenne

    0,75 szkl
  • siemię lniane

    0,75 szkl
  • pestki dyni

    0,5 szkl
  • słonecznik łuskany

    0,5 szkl
  • sól

    2 łyżeczki
  • woda letnia

    3 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. 0,5 szklanki zakwasu wymieszać z 1 szklanką mąki żytniej (najlepiej typ 2000) i 1 szklanką letniej wody. Odstawić na ok. 12 godz. (np. na noc) w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba należy odłożyć ½ szklanki młodego zakwasu na następne pieczenie.
2. 1/6 kostki drożdży rozgnieść w szklance z łyżeczką mąki pszennej, szczyptą soli i niewielką ilością wody (tak by uzyskać konsystencję śmietany) i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły działać (zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość).
3. W dużym naczyniu wymieszać (za pomocą dużej, drewnianej łyżki)wszystkie składniki.
4. Ciasto nakryć ścierką i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Wyłożyć ciasto do dwóch foremek – keksówek, nakryć ścierką i odłożyć na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
6. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. i piec 15 min. Następnie należy zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec 50 min.
7. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i pozostawić na 10 min. „do góry nogami”.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

13.11.2012 23:16
1/6 kostki drożdży - dokładnie ile gram? bo kostki w sprzedaży są różnej wielkości. Do rozczynianych drożdży niedobrze dodawać sól - nie lubią jej i mogą słabo rosnąć - lepiej ja wymieszać z mąką . Brak informacji o wielkości foremek

GOSIA18

13.11.2012 15:47
super

Joanna46

13.11.2012 09:13
Mój ulubiony.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat