Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonina solona z pokrzywą i szczypiorem czosnku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 3 kg
sól kamienna 20-30 dag
czosnek szczypior
pokrzywa
Majeranek suszony Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Słonina solona z pokrzywą i szczypiorem czosnku

Kroki postępowania

1
Płaty świeżej słoniny, najlepiej dość grubej (5-6 cm) kroimy w kawałki wielkości naczynia w którym będzie solić słoninę. Każdy z kawałków posypujemy, nacieramy z każdej strony grubą wartą soli.
Krok 1 - Słonina solona z pokrzywą i szczypiorem czosnku foto
2
Układamy w garnku kamionkowym lub innym naczyniu. Posypujemy majerankiem. Każdy kawałek przekładamy szczypiorkiem czosnku.
Krok 2 - Słonina solona z pokrzywą i szczypiorem czosnku foto
3
I kilkoma sztukami pokrzywy. Na wierzch dodatkowo dajemy grubszą wartę pokrzywy.
Krok 3 - Słonina solona z pokrzywą i szczypiorem czosnku foto
4
Przykrywamy papierem lub lnianą ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 miesiące. W miesiącu należy zlać zebraną wodę i ponownie posypać 20-30 dag soli kamiennej. W razie potrzeby czynność powtórzyć w kolejnym miesiącu.
Krok 4 - Słonina solona z pokrzywą i szczypiorem czosnku foto
5
Taka słonina jest idealną zakąską do wódki jak i spożywania bezpośrednio zamiast zasmażki np. z babką ziemniaczaną, plackami ziemniaczanymi czy kiszką ziemniaczaną.
Krok 5 - Słonina solona z pokrzywą i szczypiorem czosnku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 06.02.2013 06:42
świetny pomysł ale do sezonu pokrzywowego jeszcze troche czasu
ewelinapac 06.02.2013 06:42
świetny pomysł ale do sezonu pokrzywowego jeszcze troche czasu
ewelinapac 06.02.2013 06:41
świetny pomysł ale do sezonu pokrzywowego jeszcze troche czasu
ewelinapac 06.02.2013 06:40
świetny pomysł ale do sezonu pokrzywowego jeszcze troche czasu
MAR3STA 16.11.2012 18:26
fajna, podsunę taką mężowi do spróbowania;)
pacpaw 14.11.2012 19:07
@ Jolanta przepis powstał parę miesięcy temu (stąd pokrzywa). Musiałem czekać ten czas, aby dodać efekt końcowy. Dlatego tak długo zwlekałem z dodaniem przepisu. Obecnie część słoniny dalej leży dalej w soli (pokrzywa wyschła - 1 zdjęcie efektu końcowego). Podobnie jak wino im starsza tym lepsza (no ale bez przesady z tą starością, maksymalnie do lata :o) @anemon w moich rodzinnych stronach na podlasiu soli się słoninę od zawsze. Obecnie już rzadziej, ponieważ ciężko dostać jest taką grubą @Izabela Nowak pod ostatnim zdjęciem jest opis do czego używam czyli jem z plackami ziemniaczanymi, kiszką ziemniaczaną, babką ziemniaczaną, jako przystawka do mocnych alkoholi albo z cebulą i pieprzem ziołowy na chleb jako kanapka. Najsmaczniejsza jest prosto z zamrażalki (dzięki obecności soli nie zamarza).
Jolanta_P-S 14.11.2012 17:41
a skąd ty wziąłeś pokrzywę teraz?
IZABELA29 14.11.2012 09:30
do czego jej używasz?
SmacznaPyza 13.11.2012 23:23
jak mam polecić coś o czym pierwszy raz słyszę? ale polecam bo bardzo ciekawe :) chciałabym spróbować jak to smakuje
ben-ka 13.11.2012 21:40
No to może w kolejce się ustawimy za te 3 miesiące?:)
anemon 13.11.2012 21:04
Domyślam się, że to stary rodzinny przepis, bo sposób przygotowania słoniny wygląda na taki z długimi tradycjami. Chętnie sprawdziłabym jak smakuje.
Beatris 13.11.2012 11:41
Bardzo oryginalny przepis. I chociaż mnóstwo kalorii, z chęcią bym posmakowała. Również jestem ciekawa smaku.
Sroczka 12.11.2012 22:15
Jestem ciekawa jak smakuje. Zapowiada się ciekawie.
caffee_tea 12.11.2012 22:00
super przepis
Katarzyna/kate1980 12.11.2012 21:45
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak