Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Grubaśne sodziaki "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
smietana 18% 100 ml
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1 szklanka
jajko 1 duże
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: " Grubaśne sodziaki "

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).
Krok 1 - " Grubaśne sodziaki " foto
2
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Kroimy na romby.
Krok 2 - " Grubaśne sodziaki " foto
3
Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.

Osuszamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - " Grubaśne sodziaki " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 14.11.2012 00:28
jaka mąka? proste a fajne
jolanta53 13.11.2012 14:36
Chciałoby się napisać, że nawet sŁodziaki, nie tylko sodziaki :) Są apetyczne.
Habibi 12.11.2012 22:03
Ciacha na sodzie lubię od dzieciństwa :)
emeslive 12.11.2012 19:46
Fajna nazwa dla fajnych ciastek. Bardzo apetyczne!
jolanta19 12.11.2012 19:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak