Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl.
mąka pszenna 4 szkl.
miód 0.5 szkl.
śmietana kwaśna 1.5 szkl.
margaryna 0.5 szt.
jaja 3 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1.5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blachy
masło do posmarowania blachy
dżem śliwkowy 1 słoik
woda 0.5 (przegotowana)
aromat rumowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: piernik z dżemem

Margarynę ucieramy z 0.5 szkl.cukru.W patelni upalamy cukier,dodajemy wodę.Łączymy z miodem.Pozostawiamy do wystudzenia.Mąkę mieszamy z sodą.Do margaryny utartej z cukrem dajemy naprzemian mąkę pszenną i wystudzony karmel.Mieszamy.Następnie dodajemy śmietanę,jajka i zapach.Mieszamy.Ciasto przekładamy do blachy posmarowanej masłem i posypaną bułką .Pieczemy w temp 180 stopni około 60 min.Upieczone,wystudzone ciasto wyciągamy z blachy,przekrawamy ,smarujemy jeden placek dżemem śliwkowym i przykrywamy drugą częścią ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.06.2013 09:54
napewno pyszny
Pietruszka 08.01.2013 14:58
ciasto wygląda smacznie
kamyk 03.12.2012 11:37
super pierniczek
justys759 12.11.2012 18:53
pycha!
SmacznaPyza 12.11.2012 17:28
niedokładnie opisane - szczególnie etap wlewania wody do karmelizowanego cukru - jeśli ktoś tego nie robił to może się poparzyć!
Marta1986 12.11.2012 17:25
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak