Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzyniec śmietanowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 16 łyżek
jajko 12 sztuki
cukier drobny 16 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 6 łyżek
śmietana kremowa 30% 0,7 l
cukier puder do smaku
olej roślinny
aromat migdałowy 1
czekolada mleczna 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Murzyniec śmietanowy

Ciasto:
Są to składniki na 2placki. Ubijamy połowę jajek, z połową cukru. Następnie dodajemy połowę mąki 3łyżki kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Blachę smarujemy olejem i wyścielamy papierem. Wylewamy ciasto na blachę. Wstawiamy do piekarnika na 35minut do temperatury 180stopni. Tak samo robimy z drugim plackiem.
Masa:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml przegotowanej wody, należy ją ostudzić i razem z aromatem migdałowym dodajemy do ubitej śmietany. Dokładnie mieszamy.
Upieczone placki przekrawamy na pół w poprzek, tak by powstały 4. Każdy placek przekładamy masą.Ostatnią, górną warstwę musi tworzyć masa.
Dekoracja:
Czekoladę mleczną ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 26.03.2013 20:06
świetne :) bardzo lubię kakaowe ciasta
Andysz 15.11.2012 16:50
pysznie wygląda!;)
Agnieszka172 12.11.2012 20:09
Pyszne ciacho
manaika 12.11.2012 16:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak