Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z suszonymi śliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gramów
mąka 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
mleko 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jaja 4 sztuki
śliwki suszone 100 gramów
rodzynki 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z suszonymi śliwkami

Margarynę z mlekiem i cukrem rozpuszczamy na ogniu. Dodajemy kakao i wszystko dokładnie łączymy. Zostawiamy, aby przestygło.

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę i dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i całość delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy 4/5 masy kakaowej i całość miksujemy. Wsypujemy śliwki i rodzynki. Mieszamy do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przelewamy do silikonowej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 18.11.2012 23:11
pyszny murzynek
Iwona56 12.11.2012 19:53
wygląda smakowicie
magduś83 12.11.2012 17:18
fajny przepis takiego jeszcze n ie rbiłam
Agnieszka91 12.11.2012 13:56
super
Aleksandra15 12.11.2012 12:30
Kocham murzynki!
Bogusiaz 12.11.2012 12:12
pycha
Beata61 12.11.2012 12:09
rewelacja, uwielbiam takie smaki :)
kamyk 12.11.2012 11:59
pycha ciacho
Iwka 12.11.2012 11:31
fantastyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak