Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogale z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 1 szklanka
mąka 1 kg
margaryna 1.5 kostki
drożdże 100 gram
cukier 2 łyżki
mak 1 opakowania
jaja 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: rogale z makiem

Kroki postępowania

1
drożdże zalewamy odrobina ciepłej maślanki i odstawiamy do wyrośnięcia.
następnie zagniatamy z margaryną, jajkiem, resztą maślanki i mąka na jednolite ciasto. które wykładamy do miski z zimna wodą i czekamy aż wypłynie.
wyciągamy ciasto i kładziemy do miski wysypanej mąką.,
Krok 1 - rogale z makiem foto
2
odrywamy kawałki ciasta i rozwałkujemy . na każdą porcję nakładamy mak i zwijamy rogaliki.
Krok 2 - rogale z makiem foto
3
pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. lukrujemy lukrem
Krok 3 - rogale z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.12.2012 13:42
wyglądają pysznie
halina17 12.11.2012 11:45
Dobre rogaliki.
kaja1991 12.11.2012 10:39
i małe kłopoty z ciastem miałam:)
kaja1991 12.11.2012 10:39
trochę pracowite
xxxbulix 12.11.2012 10:37
super :)
Pietruszka 12.11.2012 10:36
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak