Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini serniczki dyniowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
jaja 2 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana kremówka 200 ml
cukier 200 g
sok z cytryny 3 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki
imbir 1/2 łyżeczki
sól szczypta
orzeszki piniowe do dekoracji
czekolada gorzka do dekoracji
dynia 250 gram
herbatniki czekoladowe 250 gram
serek homogenizowany 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mini serniczki dyniowe

Kroki postępowania

1
Herbatniki zmiksować, masło roztopić. Składniki połączyć w misce na jednolitą masę i wyłożyć foremki . Masę starannie docisnąć . Foremki wstawić do lodówki na ok.30 min.
- Dynię pokroić w kostkę i udusić do miękkości ok.20 min. w rondelku z niewielką ilością wody /ok.50 g/. Wystudzić.
- Ser i cukier umieścić w mikserze, dodać ugotowaną dynię i krótko zmiksować.
- Dodać cynamon , imbir , szczyptę soli, sok z cytryny śmietanę i miksując na małych obrotach dodawać po jednym jajku. Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone.
Krok 1 - Mini serniczki dyniowe foto
2
-Gotową masą wypełnić foremki z przegotowanym kruchym spodem z herbatników.
-Piec ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C.
-Upieczone ciasto pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut w zgaszonym piekarniku.
-Serniczki wystudzić.
Krok 2 - Mini serniczki dyniowe foto
3
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować dowolnie schłodzone serniczki.Można je posypać orzeszkami piniowymi lub utworzyć dowolne czekoladowe ozdoby.
Krok 3 - Mini serniczki dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 12.11.2012 06:55
mmmm ślinka cieknie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak