Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki a'la Stenia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

falki wołowe 1 kg
marchewka 4 szt
pietruszka 2 szt
cebula 2 szt
oliwa 4 łzyki
bulion 6 szkalnek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
pieprz
majeranek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
pieprz mielony 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki a'la Stenia

Flaki czyszczę bardzo dokładnie - najpierw nożem.
Następnie zaś płuczę jest bardzo dokładnie kilka razy w ciepłej wodzie. Odsączone posypuję grubą warstwą soli i najlepiej twardą szczotką szoruję, aż będą całkiem czyste. A potem znowu płuczę intensywnie pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczone zalewam zimną wodą i odstawiam na co najmniej godzinę.Po tym czasie flaki przekładam do garnka, zalewam zimna wodą i zagotowuję. Wyjmuję je z garnka, przelewam zimną wodą (wodę, w której się gotowały wylewam), zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i i gotuję do miękkości na wolnym ogniu. Gotowanie flaków trwa około 3 godzin.Ugotowane, miękkie flaki wyjmuję z wywaru (wywar zachowuję), studzę, następnie kroję na cienkie paski i przekładam do wywaru.Jeśli flaki mrożone (już pokrojone):
Zamrożone flaki wrzucam do wrzącego bulionu, gotuję przez 10 minut, aż staną się miękkie.Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję "na zapałkę".Oliwę rozgrzewam na patelni, kiedy gorąca, wrzucam warzywa i smażę, często mieszając przez 3 minuty, patelnię zdejmuję z ognia, dodaję oba rodzaje papryki w proszku i mieszam dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat.Podsmażone warzywa przekładam do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 21.11.2012 17:06
dobry przepis
Rafał10 12.11.2012 06:55
mmmm ślinka cieknie !
pacpaw 11.11.2012 22:59
szkoda, ze nie ma krok po kroku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak