Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
masło 100 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
pory 3 szt
wędlina 150 g
pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki
ser żółty 100 g
ser pleśniowy 50 g
śmietana 18% słodka 1 szklanka
gałka muszkatołowa 1 szczypta
jajko 1 do sosu

Przepis i sposób przygotowania na: " Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie "

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto
( - mąka - 2 szklanki
- masło - 100g
- jajko - 1 szt
- sól - 1 łyżeczka
) dokładnie zagniatamy.
Zawijamy w folię.
Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.


Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nakłuwamy gęsto widelcem.

Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
Krok 1 - " Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie " foto
2
Ser żółty trzemy na tarce.

Pleśniowy drobno kroimy.

Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.

Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
Krok 2 - " Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie " foto
3
Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.

Zalewamy sosem.

Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.

Zajadamy ze smakiem!
Krok 3 - " Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

medi 11.11.2012 22:10
fajna:)
fijolek91 11.11.2012 21:43
pycha
suzana 11.11.2012 20:58
cudna
suzana 11.11.2012 20:58
cudna
Lemon 11.11.2012 19:46
świetna
KasiaK90 11.11.2012 19:17
wspaniała
Juleczka20 11.11.2012 19:12
oj zjadłoby sie
Konczi 11.11.2012 18:58
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak