Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski dojrzewający - z powidłami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód gryczany 350 g
cukier brązowy 500 ml
melasa 150 g
smalec 100 g
masło 82% 150 g
mleko 125 ml
jajko 3-4 szt.
sól 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
mąka tortowa 800 g
mąka pełnoziarnista 200 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
goździki mielone 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Anyż nasiona Prymat 1/3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
kardamon 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski dojrzewający - z powidłami

Do sporego garnka wlać miód i melasę, dodać cukier, masło i smalec - ogrzewać, stale mieszając, aż wszystko się stopi, połączy i osiągnie temperaturę bliską wrzenia.
Garnek zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową (lub nieco wyższą) dodać roztrzepane jajka, mąkę, sodę i sól rozpuszczone w mleku oraz przyprawy, które można połączyć wcześniej z mąką.
Ciasto dokładnie wyrobić (najwygodniej malakserem lub robotem z hakiem), przełożyć do garnka (kamionkowego lub emaliowanego) lub naczynia żaroodpornego, przykryć suchą ściereczką i odstawić do lodówki (lub na zimny balkon) na ok. 3-5 tygodni lub nawet na dłużej.
W tym czasie ciasto piernikowe dojrzeje.

Ciasto wyjęte z lodówki podzielić na 3 lub 6 części (zależy od wielkości blaszek), rozwałkować na grubość max. 2 cm.
Blaszki natłuścić, wyłożyć pierwszą warstwę ciasta piernikowego, na nim rozłożyć cienką warstwę dobrze odparowanych "suchych" powideł, nakryć drugim plackiem, posmarować drugą warstwą powideł i nakryć ostatnim plackiem.
Piec w temperaturze 165-175*C przez ok. 70-90 minut.
Pilnować, aby piernik się nie spalił.

Pozostawić w nagrzanym piekarniku, aż zupełnie ostygnie - najlepiej na całą noc.
Kiedy ostygnie ostrożnie wyjąć z foremki i owinąć możliwie szczelnie w folię spożywczą, co zapobiegnie wysuszaniu.
Pozostawić w lodówce, chłodnym pomieszczeniu lub na zimnym balkonie na kilka dni - w tym czasie piernik nabierze odpowiedniej wilgotności oraz konsystencji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 25.10.2013 12:23
nie robilam takiego piernika ale male pierniczki z podobnego przepisu, tez dlugo lezalo ciasto w lodowce /chyba z miesiac/ ale za to jaki smak:)
Beata23 16.11.2012 08:37
super, czuję ten zapach
Habibi 11.11.2012 13:19
Joanna - Jasne, że można użyć innego miodu :) Ja uwielbiam wyraziste miody, dlatego najczęściej używam spadziowego, gryczanego, leśnego... Ale równie dobrze sprawdzi się wielokwiatowy czy lipowy :)
Habibi 11.11.2012 13:16
Anna Hosz ... ślinka, to nam już ciekła, kiedy surowe ciasto zostało zagniecione - pachniało korzeniami w całym domu, a moje ręce jeszcze na drugi dzień ;) ... a podczas dojrzewania - kiedy leżało w lodówce, w przezroczystym naczyniu żaroodpornym - codziennie zastanawiałam się, czemu tak długo powinien dojrzewać... Nie mogłam się wprost doczekać, kiedy minie chociaż m-c ;) Potem wyjechałam na tydzień, wróciłam w Zaduszki, troszkę o nim zapomniałam i tak odstał w sumie 6 tygodni :) Ale kiedy się piekł, to już myślałam, że się wścieknę - tak pachniał cudownie :)
PaniMISIOWA 11.11.2012 13:16
bardzo apetyczny
Joanna46 11.11.2012 11:02
Czy można użyć do niego innego miodu ???
monisia1977 11.11.2012 08:57
dobre
Anna169Hosz 11.11.2012 08:24
Prezentuje się wspaniale, aż ślinka cieknie.
adelajda 11.11.2012 07:53
na pewno smaczny !
jasiek 11.11.2012 00:20
już czuję klimat świąt
ziutula
ziutula 11.11.2012 00:07
taki piernik to przysmak
Habibi 10.11.2012 23:36
Akurat czas najwyższy na ten piernik - do Świąt będzie dojrzewał ;)
wojtek5 10.11.2012 23:27
mmm piernik zapach swiat

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak