Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek Rolex

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
sól do smaku
ząbek czosnku 2 szt
siatka wędliniarska 50 cm
boczek 1,7 surowy bez kości
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek Rolex

Płat surowego boczku, niezbyt gruby umyć i ułożyć na desce. Obciąć boki, żeby był równym prostokątem.
Cebulę zetrzeć na tarce, przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać je z połową łyżeczki papryki, solą peklową i odrobiną soli kuchennej. Natrzeć boczek, zrolować i wstawić do lodówki na 12 godzin. Odcięte kawałki boczku zmielić, doprawić solą , pieprzem ostrą papryką i również wstawić do lodówki. Lekko zapeklowany boczek rozwinąć- na środku płata równo rozłożyć zmielone okrawki- doprawić jeśli potrzeba i zrolować ponownie ale tym razem bardzo dokładnie i bardzo ciasno. Naciągnąć na boczek siatkę- siatka ma byc ciasna. Wędzić na drewnie owocowym w temperaturze między 40 a 50 stopni przez około 5 godzin. Po wędzeniu wystudzić, niech mięso odpocznie, następnego dnia włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 1h 15 min. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 30.04.2014 12:01
wygląda pysznie
ajres 13.01.2013 13:15
dobre
Adam/ZUB3R 09.11.2012 11:52
super
PIOTR11 09.11.2012 09:21
wygląda apetycznie,lubię taki boczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak