Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijaski z makiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
mleko 1/2 szklanki
cukier 5 łyżek
drożdże 5 dag
masło stopione 10 dag
jajko 3 sztuki
masa makowa
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 2 łyżki
miód 2 łyżki
jajko 2 sztuki
aromat migdałowy
bakalie
POSYPKA
orzechy 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijaski z makiem

Mak zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 min, następnie zagotować i bardzo dokładnie odcedzić. Odsączony mak zmielić na patelni stopić masło dodać mak i kilka minut smażyć mieszając, wystudzić. Do przestudzonego maku dodać cukier, miód, żółtka oraz rozdrobnione różne bakalie i aromat migdałowy, wymieszać i na koniec ostrożnie połączyć z ubitymi białkami.
Ciasto:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i dodać do niej drożdże, płynny tłuszcz oraz 2 jajka i 1 żółtko, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta oddzielić 1/4 i rozciągnąć ją na dnie formy(28cm na 24cm), resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, posmarować go 3/4 całej masy makowej i zwinąć jak roladę.
Resztę masy rozsmarować na cieście ułożonym w formie.
Zwinięte ciasto pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć je miejscem cięcia do dołu na cieście, wierzch posmarować pozostałym białkiem, posypać zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180-190 st około 30 min po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 29.09.2013 16:02
bardzo dobre i pachnie świętami
Agnieszka91 08.11.2012 17:49
dobre
Aleksandra15 08.11.2012 14:41
idealne na święta ;)
Małgorzata106 08.11.2012 14:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak