Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cytrynowy motylek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1
cukier puder 3 łyżki
cukier 10 łyżek
sok z cytryny 8 łyżek
galaretka cytrynowa 1
cukier waniliowy 2
kremówka 650 ml
twarożek 10 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: cytrynowy motylek

Biszkopt przekroić na pół. Cukier puder wymieszać z 4 łyżkami soku z cytryny i nasączyć biszkopt. galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody i dodać 6 łyżek cukru. Dokładnie rozpuścić podgrzewając. Następnie zostawić do ostudzenia. Twarożek zmiksować z resztą cukru i soku dodać cukier waniliowy i galaretkę. Dodać 400 ml ubitej kremówki i wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugą częścią. Schłodzić. Następnie przekroić na pół i złożyć odwrotnie tak aby powstały skrzydełka. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na cieście z każdej ze stron. Po środku ułożyć banana skrapiając go sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 24.08.2013 21:37
prześliczny idealny na torcik urodzinowy
zdeba 16.01.2013 23:38
superowy! :)
agogo2 02.12.2011 14:15
pomyslowo
magduś83 14.07.2011 21:03
aż szkoda go jeść
Wacław 22.06.2011 09:11
Piekne i apetyczne,mniam !
FAFIK 02.02.2011 06:37
Piękny, po prostu piękny
Myszka75 21.10.2010 07:31
Dzięki za pomysł na tort dla siostrzenicy:)))
RenataZ-et 01.08.2010 00:30
Śliczny torcik!! Aż ma się ochotę na kawałeczek... ;)
Ewa111 15.07.2010 20:15
Cudo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak