cytrynowy motylek

cytrynowy motylek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier

    10 łyżek
  • sok z cytryny

    8 łyżek
  • galaretka cytrynowa

    1
  • cukier waniliowy

    2
  • kremówka

    650 ml
  • twarożek

    10 (śmietankowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt przekroić na pół. Cukier puder wymieszać z 4 łyżkami soku z cytryny i nasączyć biszkopt. galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody i dodać 6 łyżek cukru. Dokładnie rozpuścić podgrzewając. Następnie zostawić do ostudzenia. Twarożek zmiksować z resztą cukru i soku dodać cukier waniliowy i galaretkę. Dodać 400 ml ubitej kremówki i wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugą częścią. Schłodzić. Następnie przekroić na pół i złożyć odwrotnie tak aby powstały skrzydełka. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na cieście z każdej ze stron. Po środku ułożyć banana skrapiając go sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

karolina1869

24.08.2013 21:37
prześliczny idealny na torcik urodzinowy

zdeba

16.01.2013 23:38
superowy! :)

agogo2

02.12.2011 14:15
pomyslowo

magduś83

14.07.2011 21:03
aż szkoda go jeść

Wacław

22.06.2011 09:11
Piekne i apetyczne,mniam !

FAFIK

02.02.2011 06:37
Piękny, po prostu piękny

Myszka75

21.10.2010 07:31
Dzięki za pomysł na tort dla siostrzenicy:)))

RenataZ-et

01.08.2010 00:30
Śliczny torcik!! Aż ma się ochotę na kawałeczek... ;)

Ewa111

15.07.2010 20:15
Cudo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat