Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe knedle

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1
sól
cukier 2 łyżki
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe knedle

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Krok 1 - Jabłkowe knedle foto
2
Dodajemy do nich mąkę ,jajko i solimy odrobinę .
Krok 2 - Jabłkowe knedle foto
3
Mieszamy widelcem na jednolitą masę.
Krok 3 - Jabłkowe knedle foto
4
W garnku gotujemy osolona wodę. Maczanymi w wodzie, w misce rękoma bierzemy porcje masy i kształtujemy kulki ciut większe niż orzech włoski.
Rzucamy do gotującego się wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię .
Zdejmujemy z ognia i trzymamy w kąpieli wodnej knedle około 10 minut.
Krok 4 - Jabłkowe knedle foto
5
Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i polewamy masłem roztopionym z dodatkiem cukru.
Krok 5 - Jabłkowe knedle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.11.2013 13:39
chętnie wypróbuję
Grażyna13 06.04.2013 18:41
Mniam, bardzo lubię :)
Wacław 27.11.2012 09:06
z jabłkami nie jadłem ,muszą być pyszne !
iziona 08.11.2012 13:48
Nigdy takich nie robiłam, ale pomysł super zwłaszcza dla łasuchów.
Simeo 08.11.2012 12:05
pycha
miroslawa 08.11.2012 11:59
super
Beatris 08.11.2012 11:45
Kluski pod każdą postacią mogłabym jeść. Uwielbiam je.
Habibi 08.11.2012 11:25
To lubię :) ... robię podobne, ale z puree jabłkowego ..
gosia561 08.11.2012 11:25
jadłam tylko ze śliwkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak