Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia marynowana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
ocet winny 2 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
imbir
Goździki całe Prymat kilka sztuk
dynia 1,5 kg
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia marynowana

Dynię kroimy w niezbyt duże kostki. Cukier, ocet winny i wybrane przyprawy zagotowujemy i trzymamy przez minutę na ogniu. Pokrojoną dynię dzielimy na 4 części. Jedną wrzucamy do naczynia z gotującym się syropem na 2-3 min, by się nie rozgotowała. Natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową na dużą miskę, a do syropu wrzucamy następną część i postępujemy podobnie, aż do czasu, gdy cała dynia zagotuje się w syropie. Następnie ułożoną w misce dynię zalewamy przechłodzonym syropem, w którym się smażyła, i przykrytą pozostawiamy w chłodnym miejscu. Następnego dnia syrop zlewamy, zagotowujemy, gotujemy przez 3 min i ponownie, gdy przestygnie, zalewamy dynię. Trzeciego dnia syrop ponownie zlewamy, gotujemy przez 5 min (zawsze bez przykrycia). Kostki dyni przekładamy do słoików, zalewamy syropem, z którego usuwamy przyprawy, na wierzchu kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce. Gdy nie mamy odpowiedniego pomieszczenia do przechowywania zapraw, słoiki z dynią możemy pasteryzować przez 15 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak