Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczna zupa z dyni z kluseczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oczyszczony miąższ dyni 40 dag
woda 1 szklanka
mąka 10 dag
jajko 1 szt
mleko 4 szklanki
miód do smaku
sól do smaku
olejek migdałowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczna zupa z dyni z kluseczkami

Dynię kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przecieramy przez sito. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto i siekamy nożem przesypując mąką. Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego dynię i energicznie mieszamy, żeby składniki połączyły się.Doprawiamy do smaku miodem, solą i olejkiem migdałowym. Na koniec dodajemy dodajemy kluseczki. Podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 27.03.2013 16:33
a ja lubię coraz bardziej
SmacznaPyza 08.11.2012 09:02
przyznam, że zupa z dyni na słodko to koszmar z dzieciństwa - bardzo jej nie lubiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak