Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z piwem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 800 g
cebula 400 g
olej słonecznikowy 4 łyżki
przecier pomidorowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
krojone pomidory 1 puszka
bulion wołowy 600 ml
piwo jasne 200 ml
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyżka
pieprz 0,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
anchois
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z piwem

1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy przez 40 minut. Powinna zbrązowieć i mieć konsystencję konfitury.
2. Mięso czyścimy z błon i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do cebuli dodajemy mięso i zrumieniamy ze wszystkich stron często mieszając.
3. Następnie dodajemy przecier pomidory, a po kolejnych dwóch minutach słodką paprykę. Całość podsmażamy cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, sardele i paprykę pokrojoną w zapałkę. Całość zalewamy wrzącym bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy przez 2 - 3 godzin mieszając od czasu do czasu.
4. Gdy mięso będzie tak miękkie, że rozpadnie się pod widelcem zwiększamy płomień i dodajemy piwo, czosnek i majeranek. Dokładnie ale delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zuzelka 04.04.2013 09:10
wygląda pysznie... a w połączeniu z kaszą - pycha na maksa :)
GOSIA18 07.11.2012 14:33
pyszności
EWI 07.11.2012 10:00
mniam
EWI 07.11.2012 10:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak