Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy dżem z dyni

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
galaretka pomarańczowa 1
Kwas cytrynowy Prymat 3 łyżeczki
cukier 1 szklanka
olejek cytrynowy 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy dżem z dyni

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i pestki. Następnie odważamy 1 kg i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
Krok 1 - Pomarańczowy dżem z dyni foto
2
Następnie smażymy ją w garnku do powstania gęstego puree. Można podczas smażenia podlać odrobiną wody. Gdy dynia zaczyna się rozpadać dodajemy galaretkę, cukier, kwasek cytrynowy i wlewamy olejek. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pomarańczowy dżem z dyni foto
3
Wszystko smażymy dalej około pół godziny. Po tym czasie gotowy, jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy około 12-15 minut. Po wyjęciu odwracamy słoiki do góry dnem.
Krok 3 - Pomarańczowy dżem z dyni foto
4
Smacznego ;)
Krok 4 - Pomarańczowy dżem z dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 02.02.2013 10:33
robię identyczny dżem. Mój syn uwielbiam go jako dodatek dla jego kaszki :)
agnieszkalider 01.01.2013 19:21
pycha
Habibi 06.11.2012 19:15
Robię podobnie :) ...zarówno z cukinii, jak i dyni.
jolanta19 06.11.2012 16:00
dobry pomysł
Goya 06.11.2012 15:59
super
Silver Teaspoon 06.11.2012 15:55
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak