Przepis i sposób przygotowania na: Sok jabłkowy na zimę
Cukru dodajemy wg. upodobań, ale cukier być musi, bo to on konserwuje sok - dzięki niemu i pasteryzacji mamy pewność, że sok się nie zepsuje.
Jabłka myjemy. Ja często je obieram ze skórki, ale to dlatego, że robię z tych skórek ocet jabłkowy. W innym przypadku przekrawam je nie obrane na ćwiartki i tylko wykrawam gniazda nasienne.
Kawałki jabłek przepuszczamy przez sokowirówkę.
Powstały sok zagotowujemy, dodajemy cukier do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę. Zdejmujmy powstałą pianę. Ja po prostu przelewam sok przez drobniutkie sitko.
Nalewamy gorący sok do wyparzonych butelek, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut. Wyjmujemy z gara. Butelki przykrywamy ściereczką, lub jeszcze lepiej kocykiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.