Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok jabłkowy na zimę

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka dowolna ilość
cukier dowolna ilość

Przepis i sposób przygotowania na: Sok jabłkowy na zimę

Jabłka najlepsze wg. mnie na sok to antonówki, są bowiem soczyste, wyraziste w smaku.
Cukru dodajemy wg. upodobań, ale cukier być musi, bo to on konserwuje sok - dzięki niemu i pasteryzacji mamy pewność, że sok się nie zepsuje.

Jabłka myjemy. Ja często je obieram ze skórki, ale to dlatego, że robię z tych skórek ocet jabłkowy. W innym przypadku przekrawam je nie obrane na ćwiartki i tylko wykrawam gniazda nasienne.

Kawałki jabłek przepuszczamy przez sokowirówkę.

Powstały sok zagotowujemy, dodajemy cukier do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę. Zdejmujmy powstałą pianę. Ja po prostu przelewam sok przez drobniutkie sitko.
Nalewamy gorący sok do wyparzonych butelek, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut. Wyjmujemy z gara. Butelki przykrywamy ściereczką, lub jeszcze lepiej kocykiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.11.2012 14:08
samo zdrowie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak