Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez domowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki
olej słonecznikowy 250 ml
cukier 1 szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez domowy

W misce rozbić jajko, dodać cukier, sól, sok z cytryny i ubijać na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodać olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Na koniec dodaję świeżo zmielony pieprz.
Można regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Można dodać też zamiast soku z cytryny octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli chcę, aby majonez miał nieskazitelnie gładką strukturę, dodaję drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anitapaj 18.11.2012 02:14
muszę kiedyś spróbować tego przepisu;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak