Fasolka po bretońsku Eli

Fasolka po bretońsku Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    1/2 kg
  • kiełbasa zwyczajna

    80 dkg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • smalec

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    100 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • Kucharek - uniwersalna

    do smaku
  • przyprawa do zup Kucharek

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • fasola Jaś

    1 kg
  • ziele angielskie całe

    5 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę wieczorem namoczyć.Rano wodę odlać,fasolę przepłukać wodą na sicie(nie będzie takich dużych wzdęć).Fasolę zalać nową wodą,dodać kostkę mięsną,ziele angielskie,liście laurowe,kucharka i gotować.Boczek pokroić w kostkę i dorzucić do fasoli.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać smalec,wrzucić kiełbasę,cebulę,czosnek i smażyć aż kiełbasa puści tłuszcz i będzie lekko rumiana.Kiełbasę i cebulę wyjąć łyżką cedzakową i dodać do fasoli.Dodać do fasoli paprykę w proszku,koncentrat pomidorowy,pieprz,maggi i gotować do miękkości.Do gorącego tłuszczu z kiełbasy dodać mąkę,przesmażyć(nie rumienić),dodać do fasolki i jeszcze chwilę pogotować.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jaheira11

12.12.2011 22:11
bardzo lubię

angelika14

10.08.2011 18:31
bardzo smaczne

Przemek4

16.07.2010 13:14
Uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat