Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
Wywar: 1 l
cebula 2 szt.
śmietana 18 proc 250 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
groszek ptysiowy 1 szkl.
masło 2 łyż.
mąka 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym

Pieczarki i cebulę kroimy na paseczki. W garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy masło na które wrzucamy cebulę i trzymamy do zeszklenia. Gdy cebula gotowa, dorzucamy pieczarki i dusimy około 5 minut. Następnie obsypujemy pieczarki mąką, mieszamy i gdy całkowicie się wchłonie zalewamy wszystko ciepłym wywarem i gotujemy 10-15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem (można też skroplić cytryną). Następnie wyłączamy ogień, miksujemy zupę blenderem bądź w robocie kuchennym. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę. Zupę podajemy przyozdobioną pietruszką i z garścią groszku ptysiowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja25 05.11.2012 12:01
pycha
jasiek 05.11.2012 11:22
wole z łazankami
Beata61 05.11.2012 11:18
zwykła zupa,ale prezentuje się niezwykle pięknie i na pewno tak smakuje :)
Kekerboom 05.11.2012 11:08
super przystrojona.:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak