Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwaśna śmietana 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Masło

Śmietanę wlewamy do słoika, pomiędzy szyjkę i nakrętkę wkładamy folie (dla uszczelnienia) i potrząsamy słoikiem tak długo (ok. 30-40 min) aż w środku zrobi się w miare zbita kula masła. Wtedy do miski wlewamy zimna wodę i wyjmujemy do niej masło. Wyrabiamy je zmieniając wodę do czasu aż będzie przezroczysta. Gotowe masło przechowujemy w chłodnym miejscu. Z tej ilosci smietany otrzymujemy jakies 200-300g masła (taka porcja jak na zdjęciu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.06.2012 19:05
sama nigdy nie robiłam jeszcze masła.
Grazyna0211 09.12.2011 10:44
takie jest najlepsze!
anemon 03.12.2011 13:46
Smak takiego domowego masła jest zupełnie inny, jak tego ze sklepu.
agnieszka214 27.09.2011 06:11
fajne
aacaac 28.07.2011 10:45
ciekawe
treonina 22.07.2011 00:32
nawet nie wiedziałam ze to takie proste!
Kate131 10.05.2011 13:49
piętka z chleba do tego i mniam...
Ewa104 20.01.2011 20:33
Do tego świeży ,chrupiący chlebek i...mmmmniam!
kasiurek 27.08.2010 08:46
nigdy nie robiłam takiego masła, musze zrobić
danusia19671 23.08.2010 15:42
Ładne masełko ci wyszło
elwal
elwal 18.08.2010 09:11
Ja to robię mikserem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak