Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki
korzeń chrzanu
liście wiśni 2-3 liscie
ząbki czosnku kilka
łodygi kopru, razem z nasionami 1-2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Ogórki, chrzan, czosnek,liście i koper umyć i oczyścić. W kamiennym garnku (najlepiej) lub dużuch słoikach (3-5 litrowe) ułożyć ciasno ogórki. Dodać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i z wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i koper. Na wierzchu naczynia ułożyć liście chrzanu lub winogronu lub oby dwa rodzaje. Przygotować zalewę dodając na każdy litr wody 1 łyżkę stołową soli. Zalewę zagotować a następnie wystudzić. Zimną zalewą zalać ogórki i obciążyć z wierzchu naczynie ( można talerzykiem i kamieniem - oczywiście wszystko wyszorowane i wyparzone). Odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni, następnie przenieść w chłodniejsze. W trakcie kiszenia co kilka dni sprawdzać ilość ilość zalewy i w razie potrzeby uzupełniać. Ilości, które podałam są na naczynie 5 litrowe.
Takie robiła moja babcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.12.2011 10:32
też na zimę zawsze robię nie ma to jak własne
Ewa95 20.09.2011 10:52
mniam
marcia71 11.08.2011 01:06
świetny przepis
caroline1983 25.07.2011 16:12
Dodatek tych przypraw nie zmienia drastycznie smaku, poprostu dodaje aromatu, tak jak liście porzeczki czy winorośli
anemon 24.07.2011 19:22
Domowe ogórki kiszone są najsmaczniejsze.
misia53 17.09.2010 20:54
Ciekawa jestem jaki smak mają ogórki z liściem laur. , pieprzem - nigdy nie dawałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak