Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

  • korzeń chrzanu

  • liście wiśni

    2-3 liscie
  • ząbki czosnku

    kilka
  • łodygi kopru, razem z nasionami

    1-2 szt
  • liście laurowe Prymat

    2-3 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki, chrzan, czosnek,liście i koper umyć i oczyścić. W kamiennym garnku (najlepiej) lub dużuch słoikach (3-5 litrowe) ułożyć ciasno ogórki. Dodać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i z wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i koper. Na wierzchu naczynia ułożyć liście chrzanu lub winogronu lub oby dwa rodzaje. Przygotować zalewę dodając na każdy litr wody 1 łyżkę stołową soli. Zalewę zagotować a następnie wystudzić. Zimną zalewą zalać ogórki i obciążyć z wierzchu naczynie ( można talerzykiem i kamieniem - oczywiście wszystko wyszorowane i wyparzone). Odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni, następnie przenieść w chłodniejsze. W trakcie kiszenia co kilka dni sprawdzać ilość ilość zalewy i w razie potrzeby uzupełniać. Ilości, które podałam są na naczynie 5 litrowe.
Takie robiła moja babcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

07.12.2011 10:32
też na zimę zawsze robię nie ma to jak własne

Ewa95

20.09.2011 10:52
mniam

marcia71

11.08.2011 01:06
świetny przepis

caroline1983

25.07.2011 16:12
Dodatek tych przypraw nie zmienia drastycznie smaku, poprostu dodaje aromatu, tak jak liście porzeczki czy winorośli

anemon

24.07.2011 19:22
Domowe ogórki kiszone są najsmaczniejsze.

misia53

17.09.2010 20:54
Ciekawa jestem jaki smak mają ogórki z liściem laur. , pieprzem - nigdy nie dawałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat