Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka królewska
Ubić białka na sztywno, dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.
Nadzienie
Jabłka utrzeć i udusić (bez cukru), następnie dodać galaretki i cukier. Pozostawić do ostygnięcia
Krem
1 szkl mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń i mąkę a następnie pomału wlewamy do wrzącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje następnie studzimy. Masło ucieramy mikserem dodajemy porcjami budyń, pod koniec dodajemy żółtko.
Ciasto przekroić na pół, wyłożyć nadzienie jabłkowe, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć na wierzch krem.