Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 3 dag
masło 3 łyżki
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 4 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1-2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z grzybami

Farsz:
- 50 dag pieczarek
- 2-3 łyżki bułki tartej
- cebula
- jajko
- sól i pieprz

Drożdże rozmieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawić na 15 minut. Do reszty mąki dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn i dużą szczyptę soli.
Wyrobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki umyć, pokroić i na suchej patelni chwilkę podsmażyć. Jak tylko podejdą wodą odlać je i dodać olej, cebulkę drobno pokrojoną w kosteczkę i chwilkę smażyć. Doprawić do smaku a następnie dodać jajko i bułką tartą.
Ciasto rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia i przenieść je na blaszkę. Wyłożyć pieczarki i wierzch skleić. Odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiać do letniego piekarnika i piec 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Pod koniec pieczenia posmarować białkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 05.03.2014 20:43
Bardzo ładnie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie:)
RenataZ-et 30.12.2013 20:23
super pomysł
Alex_M 14.10.2013 11:30
już tak dawno nie jadłam! :)
czekoladka_m 06.10.2013 17:24
Zawsze robię go na Święta Bożego Narodzenia;)
owca441 14.08.2013 20:33
fajne danie
MagdaXXX 15.07.2013 22:16
pyyyyyysznosci
agogo2 09.07.2013 12:58
wygladaja pysznie
Magda60 09.07.2013 11:00
dawno takiego nie jadlam, pyszne
teresa18 19.06.2013 18:09
coś dobrego
caralajna 22.05.2013 07:20
pycha, mniam
Iwusia 14.04.2013 21:00
prześlicznie wygląda
misia53 02.04.2013 01:31
muszę się kiedyś zabrać za takie ciasto , nie robiłam nigdy a jęzor mi wisi....hihi..
Anna133 04.12.2012 18:54
nigdy takiego nie robiłam
Anna133 04.12.2012 18:54
nigdy takiego nie robiłam
Malinka 28.11.2012 20:31
Na pewno pyszny. Wiem, bo robię podobny.
miroslawa 04.11.2012 04:34
uwielbiam dania z grzybami
babajaga1969 04.11.2012 02:30
oj zjadło by się..:))
angelika14 04.11.2012 01:23
warto spróbować takiego połączenia
treonina 04.11.2012 00:21
super!
ziutula
ziutula 03.11.2012 23:48
ja lubię zimny kulebiak z gorącym barszczem do picia....
misia53 03.11.2012 23:22
Pięknie wygląda, pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak