Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt krok po kroku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
mąka pszenna 1,5 szkl.
cukier 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt krok po kroku

Kroki postępowania

1
Najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej), po czym dodawać po trochu cukier do piany z białek i dalej ubijać.
Krok 1 - Biszkopt krok po kroku foto
2
Następnie do ubitej piany, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Krok 2 - Biszkopt krok po kroku foto
3
Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy.
Krok 3 - Biszkopt krok po kroku foto
4
Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną lub bułką tartą formy (można bezpośrednio na folię aluminiową).
Krok 4 - Biszkopt krok po kroku foto
5
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-30min. w niezbyt nagrzanym piekarniku ok. 160-180 st.C na złoto. Po ostudzeniu przekroić na pół.
Krok 5 - Biszkopt krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 27.02.2013 10:26
przydałaby się informacja o wielkości foremki, typie mąki bo przy biszkopcie to dość ważne
Poison1988 04.11.2012 10:31
Co zrobić aby biszkopt po upieczeniu był równy?
Zdzisław 04.11.2012 00:18
przyda się ta lekcja
wojtek5 03.11.2012 22:51
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak