Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 90 m
masło 30 g
mąka pszenna 70 g
jajko 2 szt.
sól 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować.
Krok 1 - Groszek ptysiowy foto
2
Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.
Krok 2 - Groszek ptysiowy foto
3
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary. Po upieczeniu studzimy.
Krok 3 - Groszek ptysiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 04.11.2012 11:38
można podawac np. do zup, pycha
Beata61 03.11.2012 22:37
to co lubię :)
bietka 03.11.2012 22:15
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak