Aromatyczny kurczak zagrodowy faszerowany serem feta i ziołami Konrada Birka

Aromatyczny kurczak zagrodowy faszerowany serem feta i ziołami Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak zagrodowy

    1 szt
  • marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • cytryna

    1 szt
  • kminek mielony

    1/2 łyżeczki
  • słodka papryka

    1/2 łyżeczki
  • Farsz:

  • ser feta

    200 g
  • suszone pomidory

    100 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • sok z jednej cytryny

  • czosnek

    2 ząbki
  • tymianek

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • czarny pieprz grubomielony

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć olejem, skórką startą z jednej cytryny, kminkiem oraz papryką.
Cebulę zeszklić na oliwie, wystudzić i przełożyć do miski z serem feta. Dodać pomidory suszone, bułkę tartą, sok z cytryny, czosnek, otarty tymianek i oregano, pieprz oraz 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać a otrzymaną masą nafaszerować Kurczaka Zagrodowego. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jego nogi związać sznurkiem, (piersi można obłożyć plastrami wędzonego boczku), a następnie piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z pieczonymi ziemniakami i kolorowymi sałatami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rycerz

04.01.2014 13:00
Ciekawy przepis

bietka

07.11.2012 20:35
pysznie wyglada, no i z tym farszem musi być smaczny :)

Beata61

04.11.2012 09:21
mniam :)

Kekerboom

03.11.2012 15:18
przepysznie wygląda.

Aga20

03.11.2012 12:28
Napewno jest super. Ostatnio z takim samym farszem zrobiłam devolaye. Pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat