Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kopiec kreta - przepis

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanka
masło 100 gram
cukier 1/2 szklanka
maślanka 1,5 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 4 łyżka
śmietanka kremowa 0,5 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
czekolada deserowa 100 gram
cukier puder 3 łyżka
sok z cytryny 2 łyżka
banan 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kopiec kreta - przepis

W niewielkiej miseczce rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę ( ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję ). Tortownicę u mnie o śr. 26 cm ( w oryg. przepisie 24 cm ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( lepiej się będzie trzymać ). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Po lekkim przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta, w zależności od tego jak wysokie nam wyrosło może to być 1-2 cm.
Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte.
Czekoladę dokładnie rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Żelatynę rozpuszczam w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiam.
Śmietanę ubijam z niewielka ilością soli. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je w wydrążonym cieście. Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec. Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 0,5-1 godz. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.05.2013 11:08
juz robiłam
Ela15 25.12.2012 17:12
super
KOBRA 05.12.2012 21:56
mniam,mniam
Andzia1977
Andzia1977 05.12.2012 21:41
pyszotka
dwa pokoje z kuchnią 04.11.2012 17:46
uwielbiam, kopiuję do siebie!
czarnyaniol1990 03.11.2012 15:45
lubie to ciasto :)
Cukiereczek13 03.11.2012 13:19
mam takie ciasto w planach :) pysznie wygląda ;)
monisia1977 03.11.2012 12:22
pycha
KasiaK90 03.11.2012 11:11
uwielbiam
Sylwia56
Sylwia56 03.11.2012 10:35
pycha
manaika 03.11.2012 10:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak